пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Розмноження водоростей


Розмножуються водорості поділом слані на частини, тобто вегетативним способом, а також шляхом утворення численних рухливих спор (зооспор), тобто безстатевим способом. Статевий процес у водоростей також поширений: в результаті злиття чоловічих і жіночих статевих клітин (гамет) виникає зигота, яка зразу ж або після деякого періоду спокою проростає в нову водорость.
Водорості — родоначальники вищих рослин, наприклад мохоподібних. Величезне їх значення в житті всього живого. Вони збагачують воду і повітря киснем і нагромаджують запаси органічної речовини. Прийнято вважати, що 80% усіх органічних речовин, які щороку створюються на нашій планеті, припадає на частку водоростей та інших водяних рослин і тільки 20% на частку наземних рослин. Водорості є поживою для інфузорій, рачків, риб та інших тварин. Морські водорості після видалення з них йоду використовують на корм худобі. Вони не тільки поживні, але й багаті на вітаміни. З них видобувають йод і калійні солі. З водоростей виробляють також айвінові кислоти, які використовуються для виготовлення клею. З бурих і червоних водоростей одержують агар-агар, використовуваний в біологічних лабораторіях, а також в кондитерській справі.
Водоростей відомо понад 13 тис. видів. Вони підрозділяються на відділи: зелені (різноджгутикові), діатомові, синьо-зелені, бурі і червоні.

Немає коментарів:

Дописати коментар